Ziua Mondială a Presei, 3 mai:
pentru cei care nu știu cum funcționează mass-media (TV, radiouri, siteuri, ziare și reviste tipărite) în țărișoară, deși o consumă, situația e cam așa:
– Cea mai mare parte din mass-media din România e de fapt un business PRIVAT, bazat pe contracte de cesiune de drept de autor, pfa-uri, societăți comerciale (slr-uri în special microîntreprinderi), asociații și fundații. E un BUSINESS.
– Există mass media deținută de stat, finanțată de la bugetul de stat, TVR si SRR-Radioul public.
– din acest business privat, unii, destul de puțini, în general din zona patronatului, au făcut bani, s-au imbogatit. Restul si-au luat salariile si au trait, unii au luat si tepe in toti acesti 30 ani.
– exista oameni de afaceri, putini, dar care inca fac mecenat în presă
– veniturile în media privată vin teoretic din publicitate, abonamente și vânzări la chioșcuri, abonamente online si donații de la public. Acesta, în ultimii trei ani, donează tot mai mult ca formă de susținere/sprijin dar finanțări mai vin și din zone de penumbră, să recunoaștem.
– partidele politice dețin unele mass- media denumite oficioase, fie ele tv sau ziare. (Ex. fostul Dreptatea al PNȚCD. De obicei partidele lansează in campanie ziare aferente care mor apoi instant). În jargon gazetăresc le numim trompete😀 Unele media se simt apropiate de unele partide si le fac jocul, in special in zona de televiziuni de stiri. Controlul financiar joaca un rol decisiv aici. Nici serviciile secrete nu sunt neutre cu siguranta.
– Facebook, Twitter, Instagram, atenție, nu sunt presă (nu au un filtru de ….analizare. redare a informației, oricine poate scrie pe ele ce vrea, toate aberațiile din lume, fake news etc). Sunt rețele sociale/social media și înghit 80 la sută din publicitate online!
– nu vă dați seama cât demult depinde de audiența și de likes and shares ale dvs orice mass media, cât de mică!
– presa are cheltuieli, jurnalismul costă, de la taxe la stat pana la aparatură. Calitatea jurnalismului e direct proporțională cu forța financiară a instituției media. Nu există jurnalism fără bani.
– da, situația financiară a presei locale și naționale e grea, deficitară. Managementul media e o arta.
– există ONG-uri de presă care luptă pentru profesionalizare și pentru respectarea standardelor profesionale
– jurnalismul e o meserie cu reguli bine stabilite de 150 de ani. Trebuie să dai și ce spune și cealaltă parte, blurezi fața unui copil la un accident etc etc.
– dacă vreți jurnalism cât mai bun, care sa serveasca interesului public, donați, accesați, uitați-vă, ascultați, abonați-vă, cumpărați ziare și reviste. Orice bănuț intrat în media contează.
– fiți selectivi dar mizați si sprijiniți mult media care vă place.
–Romania, tara cu cei mai putin ziaristi din UE