Ieri a fost o zi plină la Cluj pentru partidele politice noi înființate, Uniunea Salvați România (USR) și o mișcare civico- politică nouă, de centru stânga, DEMOS.
Am participat la ambele lansări, la ora 10,00 la Impact Hub, USR, filiala Cluj, si de la ora 18.00, la Casa Tranzit.
Am scris printre primii cine sunt liderii USR Cluj, puteți citi AICI
Am scris și când a fost aici Nicușor Dan la Cluj, AICI
Din toată conferința de presă două idei s-au desprins:
Elek Levente demisionează de la asociația care l-a facut cunoscut, Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, pentru ca să nu fie în incompatibilitate.

A doua idee este o declarația foarte interesantă a Roxanei Wring, consilier general la primăria capitalei: Partidul s-a extins la nivel naţional pentru că legea ne obligă să participăm la două rânduri de alegeri. Dacă nu ne obliga legea, ne-am fi dezvoltat altfel, probabil am fi consolidat Bucureştiul. Dacă n-am participa la două rânduri de alegeri, am fi desfiinţaţi şi am pierde 54 de consilieri pe care îi avem în Bucureşti.
USR dorește la Cluj obținerea a 8300 semnături din totalul de 200.000 necesare pe plan național pentru a participa la alegeri
„Membrii noştri au job-uri, lucrează de la 9 la 17 şi fac politică în timpul liber, de aceea va fi foarte greu să strângem semnăturile. Noi nu avem, ca celelalte partide, oameni plătiţi să facă asta sau directori de instituţii, care îşi pun toţi angajaţii să semneze”, a spuns Roxana Wring.
Semnături se strâng la un cort pe bvd. Eroilor.
Seara la ora 18.00 la Casa Tranzit a fost lansată la Cluj mișcarea civico-politică de centru stânga Demos.
Au venit la Cluj inițiatorii ei, de la București, Claudiu Crăciun, Andreea Petruț, Oana Băluță, Mihai Burcea, Dan Bărbulescu și alții. La dezbaterea pe marginea programului DEMOS au participat din Cluj universitarul Claudiu Turcuș, care face parte din Demos, a fost moderator, activiști renumiți cum ar fi Dumitru Vîlcu, Mihai Goțiu, Eniko Vincze, Mădălina Mocan, apoi Chereji de la USR , sociologul Călin Goina, Adrian Dohotaru care e și la USR și la… Demos plus alți activiști sau antreprenori, chiar o serie de invitați străini.
Stânga radicală, gen Blidariu, din Cluj nu a participat, da, am aflat că deși a existat o primă discuție, de data asta la lansarea oficială nu au venit reprezentanții clujeni ai acesteia.
Presa, în afară de subsemnatul a fost inexistentă, am fost singurul participant din media deși am fost în calitate de blogger că aici, pe blog, scriu politică.
Anunțul DEMOS a fost așa:
Ieri, la Cluj, am lansat spre dezbatere publică proiectul de program Demos. Aceasta asumă valori și direcții care ne-au adus împreună și pe care le vom promova în spațiul public.
Vorbim despre reducerea sărăciei, inegalităților și privilegiilor, alternative la economia bazată pe extracția de resurse, mână de lucru ieftină, dumping social și de mediu, despre calitatea vieții, acces la educație și sănătate, despre combaterea capturii statului, politici de gen și protejarea biodiversității, apei și aerului.
Este însă un document în construcție, unul pe care sperăm să îl îmbunătățim cu ajutorul vostru. Urmează întâlniri și dezbateri peste tot în țară. Ideile, comentariile și criticile constructive sunt binevenite.
Consultă programul Demos AICI
Discuțiile au fost foarte lungi, până la ora 21.00 O să rezum cîteva idei:
- E bine ca intelectualii ies din turnul de fildeș și fac politică. Demos e asumat de centru stânga, e total altceva decât USR, nu se definește prin contrapondere la USR.
- Demos a depus actele să devină partid dar încă nu e.
- discuțiile au avut un înalt nivel intelectual, principalii membri sunt cercetători, universitari, activiști, în general oameni citiți.
- e clar că Demos nu simpatizează deloc USR pe care o consideră mascat miscare de dreapta. In general ca nu isi asuma o ideologie.
- programul Demos nu e rău, e deocamdată un șantier dar incluziunea sociala, drepturile minorităților, mișcarea pentru libertate pe internet sunt câteva idei foarte bune ale programului, mai sunt si altele
- Demos ca structură politică tinteste alegerile din 2020. Nu e sigur ca in plan personal cei de la Demos vor vota in 11 decembrie cu USR si nici macar ca il vor sustine Ciolos ca premier
- li s-a sugerat de catre Vilcu un slogan bun: Demos-să luăm stânga înapoi!
De aici discuțiile s-au mai animat.
Un antreprenor le-a sugerat să fie mai deschiși, mai pragmatici politic, mai toleranți chiar.
E de urmărit ce va face Demos pe viitor dar e clar că din mișcările civice de la București și Cluj în special s-au coagulat două partide, USR si pe viitor Demos-ul, primul fără ideologie, deși e acuzat că e de dreapta si altul asumat centru stânga.
Interesant, nu?