Conferinta a continuat cu prezentarea unui studiu sociologic realizat de IRES, prezentat de sociologul Vasile Dancu si intitulat „Regionalizare – Identitati si risc identitar”.
In interventia sa, Vasile Dancu a discutat despre identitate nationala si regionala, despre atasamentul cetatenilor fata de diferite forme de impartire administrativa si a prezentat rezultatele unui sondaj cu privire la stabilirea posibilelor resedinte ale viitoarelor regiuni administrative.
Identitatea nationala nu se divide pentru ca am construit o noua forma teritoriala. Identitatile regionale puternice pot sa sprijine armonia intr-o zona, si nu sa duca la divizare. In Romania partea plina a paharului in ceea ce priveste identitatea este ca atasamentul cetatenilor fata de spatiile de locuire este foarte puternic. Atasamentul fata de localitate este cea mai puternica forma de atasament. Cel mai ridicat atasament il gasim in regiunea de dezvoltare Centru, iar cel mai scazut in regiunea de dezvoltare Sud-Est”, a declarat Dancu.
Sociologul a mai spus ca, de obicei, atasamentul cetatenilor este mai mare acolo unde regiunea este mai dezvoltata.
Ce capitale de regiune sunt preferate de romani – studiu IRES
In ceea ce priveste stabilirea resedintelor viitoarelor regiuni administrative, Vasile Dancu a prezentat rezultatele unui sondaj orientativ realizat de IRES pe fiecare din regiunile de dezvoltare existente inca din 1998.
[Nota: Sondajul de Opinie, impreuna cu celelalte lucrari prezentate, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii (www.mdrap.ro) in urmatoarele zile, potrivit reprezentantilor institutiei]
Astfel, pentru regiunea Nord-Vest (judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj) municipiul Cluj-Napoca a fost preferat de aproape 60% dintre respondenti drept resedinta de regiune, un procent asemanator obtinand si Timisoara pentru regiunea Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis).
Mai multe aici