Centrul Ratiu pentru Democratie, in parteneriat cu British Council Romania, Asociatia Pro Democratia si Casa Tiff, vă invită începând de joi, 28 martie, ora 19.00, in fiecare luni si joi din luna aprilie, la 22 proiectii de film – 9 lungmetraje si 13 scurt-metraje – despre democratie si drepturile omului.
Programul proiecțiilor:
28 martie-scurtmetraje
1 aprilie Bloody Cartoons
4 aprilie Dinner with the President
8 aprilie Taxi to the Dark Side
11 aprilie, In Search of Gandhi
15 aprilie Egypt: We Are Watching You
18 aprilie Iron Ladies of Liberia
22 aprilie For God, Tsar and the Fatherland
25 aprilie Looking for the Revolution
29 aprilie Please Vote for Me.
Filmele rulează în limba engleză, iar intrarea este liberă.
Lunea, proiectiile sunt continuate de Dezbaterile CRD@ Casa TIFF, dialoguri pe tema democratiei pornind de la film. Proiectiile au loc la Casa TIFF, filmele ruleaza in limba engleza, intrarea este libera.
Filmele, realizate de regizori independenti premiati din intreaga lume pentru a raspunde initiativei UNDEF (Fondul Natiunilor Unite pentru Democratie), chestioneaza semnificatia democratiei in contextul secolului XXI. Scopul acestei initiative a fost deschiderea unei discutii globale despre democratie pornind de la experientele diferitelor societati si culturi.
Subiectele abordate sunt diverse: libertatea de expresie si legatura dintre libertatea totala de expresie si alte valori democratice, alegeri democratice si sisteme electorale sau de guvernare in mai multe tari- Pakitan, Egipt, Rusia, India, Liberia, Bolivia, alegerea democratica a unui sef de clasa in China comunista sau metodele de tortura aplicate in inchisorile americane. Actiunea filmelor se desfasoara in diferite tari: Marea Britanie, Bolivia, China, Croatia, Cuba, Danemarca, Republica Democrata Congo, Egipt, India, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Rusia, Africa de Sud, Spania si Statele Unite ale Americii.
Dezbaterile Centrului Ratiu pentru Democratie la Casa Tiff urmaresc stimularea discutiilor asociate tematic democratiei, folosind filmul documentar ca punct de pornire. Folosim filmul documentar si puterea sa de a adresa prin povestile prezentate o realitate ampla si nuantata. Iniţiem cinci dialoguri care sa chestioneze, pe rand, relatia libertatii de expresie cu alte valori democratice (1 aprilie), domnia legii in contextul amenintarii teroriste (8 aprilie), schimbarile din Egipt in contextul primelor alegeri pluripartidice din 2005 (15 aprilie), Rusia ca “democratie suverana” (22 aprilie) si alegerile in consiliile scolare si importanta acestora (29 aprilie).