Filmul de lungmetraj, „Portret al luptatorului la tinerete” este cel mai impresionant film pe care l-am vazut la TIFF privind istoria contmporana a Romaniei de cand avem acest festival. Un film care reda DEMNITATEA poporului roman sau cel putin a unor romani care nu a acceptat bocancul comunist. Este un film de fictiune, dar care iti lasa senzatia de documentar, despre partizanii anticomunisti condusi de legendarul Ion Gavrila Ogoranu. 3 ore au trecut fara rasuflare intr-o actiune continua, cu mici momente de sensibilitate-scena cu Ogoranu sarutandu-se pe ploaie torentiala cu iubita sa, e o scena care te impresioneaza puternic. Ploua tare, cei doi stau fata in fata si se sarut usor, apoi Ogoranu pleaca inapoi la lupta. Nu isi spun nimic, pur si simplu se despart fara a isi schimbe un cuvant- dar cu multa, multa actiune.
Ogoranu a fot prins abia 27 de ani mai tarziu, in 1976, si era atat de respectat de securisti incat nu i-au facut nimic decat l-au inchis. A murit in 2006, un om liber.
Filmul reda lupta acelei bande de studenti, partizani anticomunisti. Ogoranu a fost in Fratiile de Cruce legionare, in liceu, ca si de exemplu Mitropolitul de azi Bartolomeu Anania. Acest fapt a trezit reactia cercurilor evreiesti care au cerut la Berlin interzicerea filmului. A fost o imensa greseala, pentru ca eu am vazut un film de fictiune despre LUPTA ANTICOMUNISTA.
Nici poveste de propaganda legionara, nici poveste de asa ceva. O mare mistificare. Asa suntem noi, romanii, dam in cap in strainatate cuiva roman, desi….cei care au cerut interzicerea lui nu au vazut filmul!! Incredibil! Cititi www.gandul.info sa vedeti ce a scris acest ziar desrpre acest incident penibil.
Revenind la film, debutantul in lungmetraj Constantin Popescu a facut un film foarte bun: scenele montane sunt colosale, actiunea e bine ritmata iar actorii excelenti. Clujeanul Ionut Caras face unul din cele mai bune roluri, i se potriveste de minune. „Nu a facut casting, l-am ales de cum l-am vazut” mi-a spus Popescu. Documentarea a durat 2 ani, a fost ajutat de Lucia Hossu Longin enorm. A iesit un film excelent, excelent.
Pacat ca oganizatorii TIFF nu au facut o conferinta de presa pe acest subiect, si au programat doar o vizionare acestui
film. El merita MULT MAI MULT.
Noroc cu discutiie improvizate de la final, pe care cu mandrie spun ca e…eu le-am initiat la iesirea din sala vazand cate lume vrea sa vorbeasca cu regizorul!
Din toamna vine in cinematografe iar „afara” se va vedea in America Latina si SUA.