Deşi mi-am propus să scriu mai puţin de politică în 2013, a fost cam destul în 2012, câteva ştiri mi-au atras atenţia şi nu îmi dau pace.
Odată am văzut cum USL nu a respectat pactul din octombrie 2012 cu UDMR, parafat clar de Ponta, de Crin Antonescu din partea coaliţiei. Ce să zic, dacă asta e politica atunci e nasol. Totuşi, era semnat, ştampilat, negru pe alb, un pact, un contract, o strategie. UDMR în mod normal trebuie să fie la guvernare din 10 decembrie. Nu plâng pe umerii Uniunii, şi-o cam merită, eu ştiu pe mulţi că se bucură.
Totuşi, UDMR a fost pentru orice forţă politică românească, un partener loial, sigur, în schimbul satisfacerii unor interese, despre asta vorbim în politică ca şi în viaţă, dar în politică mai mult ca orice. UDMR are probleme serioase de credibilitate şi riscă, pe fondul scăderii demografice şi a concurenţei radicalilor, să nu intre în legislatura următoare în parlament.
Fierb în 2013 şi partidele la guvernare. Dar nu de problemele oamenilor, ale ţării. În PNL Crin Antonescu vrea autoritate absolută şi doreşte să convoace un congres extraordinar unde să îşi regleze conturile cu o serie de critici interni. Nu aş dori să văd un PNL rupt, pentru că dacă Crin, tot mai autoritar, se ia de Tăriceanu atunci elegantul fost premier are capacitatea să ia cu el o bună bucată din liberali. Tăriceanu este un politician net superior lui Crin, care se visează preşedinte. Inteligenţa, eleganţa lui Tăriceanu, dublate de o experienţă politică net superioară şi de relaţii de business solide îl fac un adversar redutabil pentru Crin. Tăriceanu s-a luptat de la egal la egal cu Băsescu şi e o nucă greu de spart….
La PSD e cam clar, „trădătorii” din Uniunea pentru Reconstrucţia României revin la matcă, frumos, prin fuziune, după ce au plecat în urma congresului în care Ponta a devenit şef. Mi se pare o mişcare bună, aşa scăpăm şi de grupusculul acesta politic numit UNPR care numai partid nu a fost…
Problemele mari sunt la PDL unde cel mai probabil se vor scoate cuţitele pe masă. Deşi nu pare , eu cred că Emil Boc are o poziţie bună. A luptat la locale, a câştigat la 1400 de voturi un oraş extrem de influent, Clujul. Eu îl văd pe Boc în cărţi la şefia PDL, deşi nu pare acum…tocmai ce spune el prin conferinţe, că „ma ocup exclusiv de Cluj” mi se pare sugestiv pentru dorinţa lui. Are experienţă mare şi e dornic de putere. Îi place în mod evident mai sus decît fotoliul de primar, asta e clar. În rest calculele sunt complicate la PDL, cu Blaga tot mai contestat, cu Falcă care are tupeul să vrea să candideze. Îmi place de Udrea că are reacţie, că ştie ce vrea, mi se pare un competitor politic bun. Dintre intelectualii PDL nu prea văd soluţii, tot politicienii sadea vor avea un cuvânt de spus. Şi binenţeles Băsescu, asta e evident.
Deci avem 3-4 luni intense politic. Vom urmări cu atenţie. Şi vom vedea cum conduce USL ţara, că 2013 a venit cu scumpiri serioase!