Subsolul de la TIFF Art (Muzeul de Artă) a fost ieri arhiplin, la proiecţia documentarului „Odessa“ şi apoi la dezbaterea care a urmat cu regizorul timişorean Florin Iepan. Proiecţia trebuia să aibă loc în aer liber, dar din cauza ploii s-a preferat relocarea în subsol. Aşadar, de la 21.30 a început documentarul, aflat încă în lucru. Acesta pornește de la masacrul de la Odessa, Ucraina, din octombrie 1941, când soldații români ar fi omorât circa 20.000 de evrei, după ce comandamentul militar român fusese înainte aruncat în aer de ruşi şi ucraineni. Represaliile au fost dure şi lor le-au căzut victime mai ales civili evrei consideraţi vinovaţi de regimul Antonescu.
Iepan se bazează mai ales pe un document oficial al statului român, Raportul Final asupra Holocaustului în România, iniţiat în al treilea mandat al preşedintelui Ion Iliescu, care e un document realizat de istorici sub îndrumarea lui Elie Wiesel, premiu Nobel pentru Pace, şi care consfinţeşte că în Regimul Antonescu a existat Holocaust. Raportul se referă şi la masacrele de la Odessa.
Trebuie de asemenea să precizăm şi contextul istoric. În 1941, România lupta în al Doilea Război Mondial alături de nazişti împotriva Rusiei bolşevice şi a dus un război de cucerire în Moldova şi Ucraina.
Documentarul lui Iepan se bazează pe mărturii documentare importante, filme de arhivă, dar şi pe declaraţiile singurului supravieţuitor al masacrului din Ucraina, căruia nu doar că i-a filmat mărturia, dar pe care a încercat să îl confrunte cu oficialii statului român. Iepan a încercat să obţină o reacţie a instituţiilor statului român, inclusiv de la fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar s-a dovedit învins. „E un eşec al meu, nu am reuşit să mobilizez instituţiile statului pe tema Odessa, nu interesează pe nimeni să îşi ceară scuze de la unicul supravieţuitor al mascarelor executate de Armata Română. A fost una din cele mai ruşinoase sau cea mai ruşinoasă din istoria României. Acestui om i-a fost arsă de viu familia, dar nimeni nu i-a cerut scuze la nivel oficial. În general tema e greu de pus pe agenda publică, dacă nu imposibil. Eu nu am reuşit“, a spus ieri Iepan. Documentarul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, TVR 1 şi o serie de televiziuni străine.
Polemici în public
Filmul a stârnit reacţii masive şi chiar polemici între spectatori. Unul dintre vorbitori a apreciat curajul regizorului, modul în care face jurnalism de investigaţie, cum se luptă cu instituţiie statului, dar alţi spectatori au criticat de-a dreptul pelicula. „Nu redă adevărul istoric, nu ştiu pe ce cifre, pe ce documente v-aţi bazat“ a spus un spectator care a şi dat o serie de referinţe bibliografice! De asemenea, un alt spectator i-a reproşat lui Iepan că apare prea mult în film. „Apreciez curajul, atacarea frontală a problemei, intenstitatea implicării, civismul dumneavoastră, dar apăreţi prea mult în film“, a spus acesta. „Mie mi-a plăcut mult, este excelent, pune punctul peI“, a spus o doamnă din sală.
Opinia majoritară a fost că documentarul „Odessa“ atinge un punct sensibil, nevralgic, al istoriei adevărate a României, care deranjează şi mai ales nu e asumat în cărţile de istorie şi de opinia publică. Un spectator a propus ca documentarul să fie proiectat în cadrul unor dezbateri la facultăţile de istorie din România.
Nu cad care ar fi problema cu acest documentar, romanii au fost nevoiti sa ajunga sa cucereasca Odessa deoarece rusii au rapit (arestat) multi romani si i-au dus si la Odessa
Apoi Ucraina a ajutat mereu rusia in agresiunile impotriva romaniei
Si povestea cu masacrele nu stiu cat este de auttentica