8 luni. Cele mai grele din istoria presei locale. 7 ziare disparute sau cu suport schimbat: Informatia de Cluj, Agenda Clujeana, Gardianul de Transilvania Banat, Ghimpele de Cluj, Cluj Expres, Romania Libera de Transilvania Banat, Clujeanul. Trei mai evolueaza pe online: Agenda Clujeana.ro, Clon.ro, Clujeanul.ro. Trist.
Presa ne intereseaza pe toti pentru ca noua ni se adreseaza, indiferent de categoria profesionala pe care o reprezentam. Nu exista masuratori exacte si PUBLICE pe presa locala tiparita din Cluj, care sa masoare tirajele si audienta publicatiilor. Exista masuratori private, pentru diverse grupari, de diverse tipuri. Vanzarile nu stiu cum s-ar putea masura, doar daca dau din casa editorii publicatiilor. Nu o vor face. Oricum, nu are rost sa ne iluzionam.
In „capitala Transilvaniei””marele” oras Cluj-Napoca, tirajele sunt catastrofale. Nici un ziar cotidian sau saptamanal nu trage mai mult de 3000 exemplare. Clujeanul, cu aproape 4600 exemplare tiraj auditat BRAT, a fost inchis. E si asta un semn, o neasezare. Liderul de piata se inchide, restul supravietuiesc cum pot. Tipic pentru Cluj, un oras cam impredictibil. Este evident ca atat la nivel de continut editorial cat si influenta, datorita categoriei de cititori caruia i se adreseaza, „Ziua de Cluj” este cel mai puternic ziar local, depasit, ca tiraj si abonamente de „Faclia de Cluj”. Ca impact si influenta NU. Vine apoi ziarul bulevardier „Foaia Transilvana” cu un tiraj apropiat de „Ziua de Cluj” si poate un pic sub „Faclia”. Oricum, de la 21.000 de exemplare tiraj in 1994 (sursa: audit Vitrina Felix Media in 1994, il detin) la 2600-3000 cat trage acum „Faclia” indica un declin enorm. Tot sunt lideri „faclierii”, in continuare, dar tot scad. „Monitorul de Cluj” este un ziar comunitar, care nu mai ofera suprize din vara lui 2008, de la plecarea excelentul ziarist Ciprian Rus, in afara unui scanteieri personale a doi trei jurnalisti (Tatar, Daiszler, A.M. Popa). Fata de ce era in 1998, la lansare, cu 25-30 de jurnalisti tari in redactie, e o umbra. „Adevarul de Seara” este o surpriza placuta pentru ca e gandit bine, clar, are cel mai mare tiraj din Cluj, 20.000 de exemplare zilnic, tirajul total este 507.600 pe tara. Ziceam ca e gandit bine pentru categoria light de cititori dar are si promptitudine si subiecte lucrate. Apare 7 din 7 zile, uitati-va ce da in general „Monitorul de Cluj” in editiile de luni, totul e dat deja de „Adevarul de Seara”, vineri, sambata si duminica. Comparati subiectele. Au un avantaj enorm prin asta, adeveristii, si si-au dezvoltat si siteul dar si comunicarea cu cititorii, discuta direct pe messenger cu ei, fapt ce asigura un feed-back foarte important pentru orice institutie media. Oare cate publicatii locale stiu exact cui se adreseaza…?
O democratie fara presa critica e una slaba. Giovanni Sartori, unul din ce mai tari politologi pe teoria democratiei o arata clar in volumul sau „Teoria democratiei reinterpretata”. In absenta tot mai acuta a jurnalismului de investigatie la Cluj, cine mai pune presiune pe parlamentarii clujeni sau pe politic?? Cine arata daca fac sau nu ceva? Absenta presei critice, inchiderea tot mai multor publicatii duc la slabirea democratiei la Cluj. Sectorului politic ii convine. Am auzit o discutie recent, nu da nume, intre niste oameni inluenti in Cluj de genul „da-i dracu , sa se inchida toti”. Dincolo de interesele patronale firesti, de profit, e vremea sa se stranga randurile, sa se slabeasca dusmania intre ziare si ziaristi. Nici un regim politic nu incurajeaza o presa buna, critica, din contra.
In aceste conditii, e de salutat initiativa aparitiei unui saptamanal de 40 de pagini. E tipic pentru un om ca Liviu Alexa, patronul Imagistica, care face de obicei miscari contrare lucrurilor din piatza, la risc. O serie de jurnalisti sper ca isi vor gasi aici job. Daca il convinge si pe Mihnea Maruta sa preia saptamanalul asa cum se aude in piatza zvonerilor ca se negociaza ar da lovitura. Dar l-as sfatui amical pe Alexa sa lase jurnalistii sa isi faca treaba si el doar sa managerizeze. Atunci va avea un produs bun asa cum si-l viseaza de ani. Cum toti visam. Un reper e „Clujeanul” lui Tolontan si Stanca. Ala e nivelul unui saptamanal.
Draga Tibi,
Eu cred ca e doar o faza. Succesul proiectului online Citynews ne spune in fapt ca piata se creeaza sau se restructureaza in diferite forme , dar nu dispare. Imaginea, cuvantul vor fi tot timpul interesante pentru clujeni. Depinde cum le formatezi. Eu cred ca exista mult potential in piata. Povesteam cu cineva in Viena si imi spunea ca la momentul la care a aparut un ziar gen „informatia de Cluj” in Viena s-au distribuit 30.000 de abonamente gratuite pe un an. Dupa un an 25.000 de persoane au facut cerere de abonament. E cred si legat de marketing, de investitie, dar si de modul in care patronul lasa ziaristul liber sau il incatuseaza!
Draga Ciprian
te saluuutt. Chiar nu mai stiu nimicde tine, te-am vazut intr-o zi intr-o statie de tramvai, zi, ce mai faci. Pacat ca ai plecat din politichie, cred ca te-ai scarbit, uite, si eu am plecat din presa asta e, poate revenim mai incolo….deocamdata nu e momentul in mod evident, din contra.
da, asa ar fi ideal patronul de presa sa lase liber jurnalistii, dar cred ca e o utopie.
in ce priveste Citynews.ro cred ca mai e mult de lucrat la capitolul consistenta si scriitura stirilor. dar nu e rau, adevarul e ca e urmarit de toti.
te salut cu respect si mersi ca citesti acest blog si ai postat.
Sa stii ca la Citybranding merg pe ideea ta „Un Brand de Cluj poate fi „Clujul-Orasul Comoara” asa cum apare in cartea lui Lukács József.” Am postat deja la mine pe blog ideea asta- o idee pentru care chiar m-as apuca sa strang semnaturi – in stada!
Spor la lucru si mersi de cuvintele faine. la fel spor la munca si respect!