” Publicația care ajunge la cei mai mulți români este ghidul gratuit săptămânal cu promoțiile Kaufland: aproape cinci milioane de exemplare sunt distribuite la fiecare ediție.”
Este o știre șocantă pentru un pasionat de presă tipărită, un tip de presă cu influență tot mai mică în România.
Nu e un ziar propriu zis, e un ghid cu promoții. Nu citești știri, reportaje, anchete ci .. cât costă oul sau uleiul.
Dar e auditat BRAT și bate orice alt produs jurnalistic. Nu știu de ce Brat l-a pus alături de ziare de tradiție, ca Adevărul sau România Liberă dar asta au decis auditorii. Nu mi se pare fair, da ce e fair în România? Comparăm mere cu pere.
Radiografia domeniului presei tipărite, cât tipărește și cât vinde o aveți AICI și AICI
Cifrele sunt dramatice, doar un exemplu, Gazeta Sporturilor vinde…doar 17.500 exemplare PE ȚARĂ. E DRAMATIC.
La Cluj-Napoca nu avem ziare tipărite auditate BRAT. E o constantă a pieței de print clujene de ani cu rare excepții.
Ce de făcut? Fiecare val de măsurare aduce cifre tot mai mici. Facebook și internetul în general au dat demult lovitura de grație printului. Studiile Reuters arată o creștere imensă a audienței în onlineul românesc care atacă și televiziunea.
Mai merită citită presa tipărită? Ce ne mai poate oferi ea?
Poate că ziare cotidiane nu vom avea în câțiva ani dar săptămânalele și lunarele nu vor dispărea și nici celalelte publicații tipărite.
Experimentul
Un jurnalist american de la The New York Times a făcut un superb experiment. Două luni a citit doat presă tipărită de calitate, da, americanii au așa ceva, să fim siguri.
Două concluzii superbe:
“În mediul online, de cele mai multe ori, cititorii se concentrează pe opinia altora despre știri, decât pe eveniment, în sine. De asemenea, este foarte important ca cititorii să nu fie distrași de fluxul de comentarii care însoțește orice știre, pentru că acesta nu face decât să îi distragă de la întelegerea evenimentului. Acest lucru face cititorii mult mai susceptibili de dezinformare”, notează jurnalistul.
„Ne puteam face pur și simplu un ritual zilnic din a citi presă o singură dată în zi, dar într-un mod mult mai conștient și mai profund, ignorând alertele cu care suntem bombardați zilnic. Notificările nu sunt necesare. Dacă ceva cu adevărat important se va întâmpla, cu siguranță vom afla.” Evită rețelele sociale!
Discuțiile și comentariile pe care știrile le generează în mediul online ajung să devină, uneori, mai importante ca știrea în sine. Jurnalistul recomandă ca rețelele sociale să nu rămână principala sursă din care publicul să se informeze.
“Acesta e cea mai importantă. În acest caz viteza cu care primim știrile depășește profunzimea acestora. Rețelele sociale încurajează comentariile în contradictoriu pe marginea știrilor fără să întelegem în profunzime despre ce este știrea.
Experimentul AICI
TOPUL ZIARELOR.
Ghidul TV al tabloidului Click (cel de vineri), are cele mai multe exemplare distribuite: 134.000. Urmează, pe locul următor, ziarul Click, din celelalte zile (cu 70.000 de exemplare). Ambele au cifre sub aceeași perioadă a anului precedent.
De altfel, toate ziarele pe hartie vând mai puțin în octombrie-decembrie 2017, comparativ cu aceleași luni din 2016.