Editura Eikon şi Librăria Book Corner vă invită luni, 18 februarie, începând cu ora 18.00 la o întâlnire cu prozatorul clujean Alexandru Vlad. Cu această ocazie va fi lansa volumul de proză scurtă „Măsline aproape gratis – proze asortate”, apărut la Editura Eikon la sfârşitul anului 2012. Alături de autor, vor vorbi despre carte Victor Cubleşan, Vasile G. Dâncu, Marius Jucan şi Ion Mureşan.
Despre proza lui Alexandru Vlad
„Alexandru Vlad are un mod de a-şi compune frazele care fascinează prin naturaleţea şi simplitatea aparentă care maschează o elaborată arhitectură interioară. Există în spatele frazării tentaţia unei muzicalităţi aproape poetice, un balans reţinut între detaliul puternic şi elementul constructiv natural.” (Victor Cubleşan)
„Pentru cine a uitat ce însemna vremea comunistă, Măsline aproape gratis, ultima proză, poate servi de leac. Cartea trebuie citită în tihnă, aşezat, cu plăcere calmă pentru a acorda zarva lucrurilor mărunte la gingaşa sonoritate a vieţii. Aici, Alexandru Vlad cucereşte prin lipsa totală de stridenţă, prin firesc şi simplitate, aşa cum, pe neobservate, te cuceresc nişte copilaşi ce şi-au făcut loc buşilea între picioarele mesei la care şezi şi se joacă între ei aparent neglijându-te.” (Vianu Mureşan)
Date despre autor
Alexandru Vlad este născut în 1950. A absolvit în 1975 Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, secţia limba și literatura română şi limba și literatura engleză. În timpul studenţiei a frecventat sporadic Cenaclul „Echinox“. Este pe rând anticar (1975-1978), galerist la UAP (1978-1979), dactilograf la IJTL (1979-1990), o scurtă perioadă este redactor la revista Steaua – 1990. Între acestea au fost și alte slujbe ocazionale (remizier la o echipă de fotbal, muncitor necalificat pe unele șantiere, proiecţionist la un cinematograf sătesc, bibliotecar etc.) După 1990 a lucrat în redacţiile mai multor publicaţii din Cluj-Napoca. Totodată, a fost redactor al revistei „Vatra” din Târgu Mureș și redactor al revistei de arte vizuale „Balkon” din Cluj. Printre cele mai cunoscute volume publicate se numără: Drumul spre Polul Sud (1985), Frigul verii (1985), Viaţa mea în slujba statului (2004), Curcubeul dublu (2008), Ploile amare (2010).